Home - Organizatorice - Ştiri - Explorări - Expediţii - Zone carstice - Publicaţii - Legături - Contacte
CLUBUL DE SPEOLOGIE "Z"
1973 - 1998
25 DE ANI DE EXPLORĂRI SPEOLOGICE ÎN MUNŢII APUSENI
Redactat de: Paul DAMM, Călin POP
Au colaborat: Horia MITROFAN, József ZIH, József DEZSŐ
septembrie, 1998
Z , ultima literă a alfabetului. Întâmplător şi prima literă a numelui unei mari peşteri, cu a cărei explorare a început acum 25 de ani viaţa unei grupări, care a dorit să facă speologie. Această banală literă a devenit un nume şi, poate nu numai pentru cei care facem, sau am făcut parte din acest grup, un simbol, un joc al extremităţilor, care cu siguranţă îşi găseşte explicaţia şi motivaţia în concepţia fiecăruia dintre noi.
Cei 25 de ani care au trecut, au fost cel puţin zbuciumaţi. Au fost nenumărate şedinţe ale comisiilor de disciplină, interviuri cu securistul delegat în CCSS, voturi de blam, penalizări, dar şi vânzarea de cartări celor dornici de a câştiga Speosportul, sau excluderi personale şi apoi colective din mişcarea de speologi amatori, urmate de reacceptări, fondări de societăţi regionale şi federaţii naţionale, cu demisionări şi retrageri, sau refuzarea afilierii. Şi totuşi "Z"-ul a făcut, şi culmea, face şi azi speologie. Face chiar dacă nu mai este la modă. Zetul a rămas tot "Z", fără a i se schimba conceptele, ideile şi linia politică.
"Z"-ul crede în continuare în vorbele unui tip, care s-a dat mult prin peşteri la viaţa lui. Acest mare necunoscut al zilelor noastre, amintea ceva pe vremuri de nişte "bărbaţi cu braţele puternice", care umblau prin peşteri din pasiune, mânaţi de tentaţia necunoscutului, din dorinţa de a învinge întunericul, noroiul, apa şi oboseala. Aceşti oameni puteau fi zăriţi până pe la începutul anilor '90, dimineaţa devreme sau seara târziu, prin gări sau în staţiile de autobuze, aşteptând răbdători folcloricele curse în convenţie. Aveau rucsaci mari, peticiţi şi argiloşi. Pozele lor nu apăreau pe prima pagină a ziarelor, nu erau transmişi în direct la televiziune şi nu li se ofereau deplasări pe alte continente, unde ei dacă ar fi ajuns, oricum nu s-ar fi fălit cu munca altora. Ar fi făcut-o cu a lor.
Buletinul aniversar pe care îl ţineţi în mână, se doreşte a fi unul diferit de cele publicate până acum la noi în ţară. Nu datorită prezentării, din păcate prea puţin atractive, pe care ne-am putut-o financiar permite, ci mai degrabă datorită conţinutului său. Nu vă vom obosi cu tot felul de topuri, clasamente individuale şi colective sau liste de mari recorduri ctitorite peste noapte. Nu, noi vă vom oferi doar nişte informaţii, scurte descrieri ale unor peşteri, istoricul explorării acestora şi câteva dintre hărţile mai puţin cunoscute, realizate de către clubul nostru în ultimii 25 de ani.
În consecinţă vă rugăm să trataţi cu generozitate acest material, pentru editarea căruia nu am dispus decât de informaţii. Informaţii culese din cele peste 1200 de peşteri explorate, a căror lungime topografiată, cumulat, depăşeşte 160 km. Am cartat Hodobana şi Humpleul, ambele depăşind 20 km dezvoltare. Sistemul Zăpodie, având 12 km topografiaţi, ne-a dat numele, iar Peştera din Valea Rea, cu cei peste 16 km cunoscuţi în prezent, pe lângă "titlul" de cel mai mare muzeu speleo-mineralogic al ţării, ne-a oferit şansa explorării celei mai complexe peşteri descoperite vreodată în România. Am coborât însă şi în avene, ajungând la -286 m în Hoanca Urzicarului şi la -273 m în V5, care este şi cel mai dificil aven al Apusenilor.
Am făcut mai de toate, de la inventare speologice, prezentări de peşteri, studii complexe de zone carstice sau organizarea de simpozioane şi stagii de perfecţionare, până la speologie minieră şi, dacă vreţi, minerit speologic. Însă toate acestea le-am făcut din plăcere, din proprie iniţiativă. E drept însă şi faptul că de cele mai multe ori am renunţat la sala de şedinţe, preferând-o pe cea cu chelneriţe estetice, dar la urma urmei, marile expediţii au pornit aproape toate (cel puţin ale noastre) din acele sanctuare. Nu am crezut în personaje marcante, (cu excepţia lui Liviu, fapt de care suntem mândrii), sau organizaţii nu mai puţin celebre. Nu ne-am legat prea mult la cap nici cu schimbătoarele jurii, comisii şi federaţii, fiindcă am vrut să facem SPEOLOGIE şi nu SPELEISMUL atât de caracteristic ultimului deceniu. Suntem convinşi în continuare că mediul speleal ne oferă cea mai mare şansă de libertate, care i se poate ivi unui muritor de rând al zilelor noastre. Poate că am ajuns să fim nişte demodaţi în raport cu Generaţa Pro, dar ştim că un program impus, model Organizaţie de Pionieri şi Şoimii Patriei, ne-ar fi furat acestă unică posibilitate.
Domnilor, Clubul de Speologie "Z" are 25 de ani !!! (Paul Damm)
Home - Organizatorice - Ştiri - Explorări - Expediţii - Zone carstice - Publicaţii - Legături - Contacte